nedjelja, 18. ožujka 2012.

Multiplikator - održavanje


Održavanje multiplikatora



Kad god pomislimo o ulovima velikih i borbenih riba u glavi vizualiziramo štapove za big game i multiplikatore. Oni ne samo da su u načelu fizički veći i jači od većine stacionarnih rola već su i napravljeni tako da podnose veća naprezanja. U ovom broju ćemo se pozabaviti održavanjem jednog takvog modela tvrtke Shimano – TLD25. Ova rola je u svijetu multiplikatora jedna od jednostavnijih konstrukcijski pa je samim time i njeno održavanje dosta jednostavno. Većinu radnji koje obuhvaća održavanje ove role isto tako se mogu primijeniti kod većine multiplikatora ove ili približne veličine.
Shimano preporučuje da se pri svakodnevnom održavanju ova rola, čije je kućište izrađeno od grafita, ispere slatkom vodom, pri tom vodeći računa da se ne pretjera sa količinom iste te da ju se, nakon što se rola dobro osuši, poprska s WD-40. Pri tom se ne brinite za najlon ili upredenicu koje imate na špuli jer ih ovaj sprej neće oštetiti.
Bar jednom godišnje, opet ovisno o broju kapitalaca koje je rola izvukla, potrebno ju je otvoriti te pregledati i po potrebi sanirati. Pošto su kod ovakvih rola diskovi kočnice u principu zaštićeni od vanjskih utjecaja, same diskove ne treba mazati mašću osim kad to preporučuje sam proizvođač. U ovom slučaju Shimano je ugradio suhe diskove koje mnogi američki ribolovci zamjene za grafitne koji ipak najbolje rade dok su namazani tankim slojem masti. Isto tako je, osim diskova kočnice, potrebno pregledati i ležajeve te sve pogonske dijelove.


Da bi došli do pogonskog dijela role prvo trebamo skinuti ručicu i to tako da prvo uklonimo maleni vijak koji osigurava onaj glavni, veliki. Njega je najlakše ukloniti tako da koristimo servisni ključ koji Shimano uključuje u kompletu s rolom. Kad ju uklinite obratite pažnju da ne izgubite koju od podloški koje sa nalaza ispod kapice na podnožju same ručice. I ovaj put bih naglasio da je pametno sve dijelove grupirati po funkciji tako da ne pomiješamo iste ili slične koji pak dolaze sa različitih dijelova role. Ovo pogotovo vrijedi za vijke i podloške koji se mogu razlikovati za desetinu milimetra koja  može stvarno puno značiti za valjan rad role.
Slijedeći dio koji treba ukloniti je poluga te vodilica poluge kočnice. Da bi ovaj dio posla najlakše odradili potrebno je ukloniti tri vijka koji drže vodilicu te odviti centralnu kapicu na poluzi kočnice, onu kojom namještamo samu snagu kočenja.  Nakon što smo uklonili sve ove dijelove i sedam vijaka koji drže poklopac role, njegovim odvajanjem od kućišta imamo pristup skoro svim pogonskim dijelovima. Špulu je sad moguće potpuno izvući iz kućišta, a ako još uvijek na njoj imate najlon dobro ga je osigurati elastikom da ne smeta pri daljnjem radu.



Na samom poklopcu role imamo jedan ležaj glavne osovine koji je potrebno nauljiti. Na istom tom poklopcu imamo i pogonski zupčanik koji sa donje strane ima i zube nepovratnog mehanizma te polugicu koju u poziciji drži mala opruga. Ovo je jedna od onih opruga koje vole odletjeti u nepoznatom smjeru pa radi toga obratite pažnju na nju dok skidate pogonski zupčanik.  Polugicu nepovratnog mehanizma i oprugicu je dobro namazati tankim slojem masti da ih zaštitimo od korozije.


Sad nam je opet potreban onaj servisni ključ koji sam spomenuo ranije i to da bi uklonili zaštitnu kapu kočnice. Kod ovog modela kapa se skida odvijanjem u smjeru kazaljke na satu a isto tako treba obratiti pažnju da prilikom skidanja ove kape imamo što čišće ruke te radnu površinu. Naime kočioni sklop se sastoji od jednog metalnog diska i jednog platnenog koji ,po proizvođačevoj preporuci, treba biti suh pa je zato poželjno da ni jedan ni drugi disk ne diramo masnim rukama ili da dopustimo nečistoćama da uđu u ovaj zatvoreni prostor. Ako kojim slučajem primijetite tragove korozije na diskovima to bi vam bio jasan signal da zaštitna kapa ne funkcionira kako treba te da ima nekakav defekt, bilo tvornički ili je oštećena pri ranijem servisiranju.  Prilikom vraćanja zaštitne kape obratite pažnju da istu što preciznije namjestite na navoje da iste ne oštetite pošto je kapa izrađena od dosta mekane plastike pa bi u protivnom imali nedovoljno zaštićene kočione diskove.


Skidanjem pločice koja je na špulu fiksirana s dva vijka na suprotnoj strani kočionih diskova dolazimo do glavne osovine na kojoj se nalazi ležajevi te  nekoliko podloški koje ležajeve drže na određenom rastojanju. Samu osovinu i podloške ćemo namazati tankim slojem masti da ih zaštitimo a ležajeve nauljiti. Iako Shimano u svoj literaturi navodi da su ležajevi u ovom modelu rola zatvorenog tipa ja to do sada nisam susreo. Kao što se vidi na slikama svi ležajevi su otvorenog tipa ali ipak od dosta kvalitetnog nehrđajućeg materijala. Zatvorene ležajeve bi trebalo otvoriti da ih možemo nauljiti a sam proces i razlike između njih ćemo nastojati obraditi u jednom od slijedećih postova.



Dok nam je špula izvan kućišta  dobro je podmazati i sve metalne dijelove zujalice te smo spremni sve ponovo vratiti na svoje mjesto.  Prilikom vračanja špule u samo kućište obratite pažnju na malo osiguranje koje se nalazi na kraju glavne osovine a koje je potrebno pravilno uglaviti u prorez na kućištu. Kako se osovina vrti ovo zna biti dosta zabavno pogotovo onima koji to rade prvi put.




Prije nego špulu vratimo u kućište potrebno je pregledati  poklopac i u njega vratiti polugicu nepovratnog mehanizma s oprugom te pogonski zupčanik. Da bi ovo uspješno obavili polugicu je potrebno pridržati u nategnutom stanju a tek onda pogonski zupčanik vratiti na svoje mjesto. Prije nego sam poklopac vratite na svoje mjesto provjerite da nepovratni mehanizam radi kako treba na način da prsima zavrtite pogonski zupčanik koji bi se smio vrtjeti u samo jednom smjeru uz popratno čegrtanje mehanizma. Kad ustanovimo da to sve radi kako treba vratimo poklopac na način da poklopimo zub na poklopcu s utorom na kućištu. Prilikom zavijanja vijaka koji spajaju poklopac sa kućištem budite dovoljno nježni jer se radi o grafitnom kompozitu kojeg  je dosta lako oštetiti pritezanjem pa bi u tom slučaju vijke trebalo zamijeniti sa širima a u najgorem slučaju može doći i do pucanja samog kućišta.


Nakon što smo vratili vodilicu s polugom kočnice te ručicu role koju smo dobro nauljili na pokretnom zglobu te kućište role očistimo od tragova masnih prstiju istu je potrebno i provjeriti. Polugu kočnice stavite na slobodnu poziciju (Free) pa zavrtite špulu koja bi se trebala slobodno vrtjeti. Dok je kočnica u ovoj poziciji okretanje ručice ne bi trebalo imati nikakav utjecaj na špulu.
Nakon toga polugu kočnice treba staviti na radnu poziciju (Strike) s tim da kočnicu ne pretegnemo.  Vrtnjom ručice bi trebali vrtjeti i špulu a istu bi trebali moči vrtjeti i rukom ako simuliramo potezanje ribe. Sad je samo potrebno namjestiti radnu snagu kočnice po želji ribolovca te smo spremni za ribolov.

1 komentar:

  1. Pozdrav...zanima me kako na staroj roli abu garcia cardinal dobiti finiju kocnicu koja je stražnja ali slabo podesiva na skroz lagano otpuštanje najlona...hvala

    OdgovoriIzbriši