nedjelja, 1. travnja 2012.

Ležajevi


Poznata nam je izreka da je naš pribor jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika a u slučaju jednog složenog mehanizma kakav je rola najslabija karika je upravo ležaj. O dobrom i kvalitetnom ležaju ovisi lagan rad naše role te njeno pravilno funkcioniranje. Jedna rola može imati od jednog pa čak i do petnaestak ležajeva, većinom su to kuglični ležajevi uz jedan nepovratni igličasti. Kod jeftinijih rola se najčešće koriste ležajevi standardnih dimenzija dok se kod onih malo skupljih mogu pronaći i oni koji su posebno izrađeni baš za tu rolu. Slatkovodni ribolovci se manje susreću sa problemima koji zamaraju nas morske ribolovce koji se stalno moramo boriti sa korozijom koja napada sve one metalne dijelove koji nisu od nekog nehrđajućeg materijala. Iz tog razloga se kod rola koje su dizajnirane za morski ribolov koriste ležajevi napravljeni od nehrđajućeg čelika ili keramički ležajevi koje u zadnje vrijeme koriste proizvođači najkvalitetnijih rola. Jedini proizvođač za kojeg znam da je u sklopu svog istraživačkog tima imao cilj proizvesti ležaj otporan na morsko okruženje je Shimano tako da oni u svojim boljim rolama za razliku od većine drugih proizvođača koriste posebne otvorene ležajeve koje sami izrađuju.  Nažalost još uvijek ima onih proizvođača koji ležajeve koje su koristili u svojim rolama deklariraju kao „otporne na koroziju“ a da isti nisu u potpunosti izrađeni od nehrđajućih materijala. Ovakvi ležajevi će potrajati malo duže od onih običnih ali će im rok trajanja ipak ovisiti o učestalosti korištenja.


Nedavno sam na servisu imao jednu rolu koju proizvođač deklarira kao „morsku“ rolu te se u brošuri iste te role navodi da su ležajevi „otporni na koroziju“, a kvalitetu takvih ležajeva možete vidjeti na priloženim fotografijama. Naime ja sam s tog ležaja uklonio zaštitni prsten koji zatvara kuglice u kućištu ležaja tako da se vidi šteta koju korozija prouzrokuje u unutrašnjosti ležaja koja i ne mora biti očita kad se ležaj promatra izvana. Kako kod servisiranja imam običaj „isprati“ ležaj, ili bolje rečeno, očistiti ležaj od stare masti, ulja i nečistoća, tako se s vremena na vrijeme susretnem sa ovakvim problemima. Ležaj koji vidite na fotografijama je bio potpuno blokiran a rola je i dalje funkcionirala, iako ne i sto posto kako je naglasio njen vlasnik. Kod servisa je ustanovljeno da se je blokirani ležaj vrtio u svom ležištu što je moglo, pri jačem opterećenju,  prouzrokovati gubitak kapitalnog ulova ili u najgorem slučaju oštećenja nekog od dijelova našeg pribora . Rola bi se jednostavno prestala vrtjeti u najkritičnijem trenutku pri najvećem mogućem opterećenju.
Kad ležaj samo lagano korodira moguće ga je „spasiti“ čišćenjem u acetonu, benzinu ili korištenjem posebnih sprejeva za čišćenje karburatora. Očišćeni ležaj je nakon sušenja potrebno podmazati odgovarajućim sredstvima za podmazivanje. Za podmazivanje koristimo ulja ili masti koje preporučuje sam proizvođač iako je moguće napraviti i smjesu ulja i masti u vlastitoj izvedbi. Važno je da je sama smjesa dovoljno gusta da ostane u ležaju ali da je opet dovoljno rijetka da ne sputava njegovo lagano okretanje. Da bi se moglo pristupiti unutrašnjosti zatvorenih ležaja potrebno je pažljivo odstraniti zaštitne prstene koji štite kuglice i kavez ležaja. Imamo tri vrste zaštitnih prstena, metalni koji je utisnut u ležaj,


 metalni koji je osiguran oprugom 



te plastični/gumeni koji je utisnut u ležaj.



 Posljednja dva se nakon pažljivog odstranjivanja mogu vratiti na ležaj dok se onaj prvi, koji je utisnut u sam ležaj nažalost pri uklanjanju ošteti te je u tom slučaju ležaju, ako ga vračamo nazad u rolu, potrebno posvetiti veću pažnju te ga frekventnije podmazivati. Plastične prstene je najlakše odstraniti uz upotrebu skalpela dok se kod onih koji su učvršćeni oprugom ista uklanja uz pomoć veće udice i to na način da se vrh udice podmetne pod jedan kraj opruge pa se istu jednostavno podigne iz ležišta. Preporučljivo je na udici prije upotrebe stisnuti  kontra kuku kako bi je lakše odstranili u slučaju nezgode.
U slučaju role koju vidite u prilogu nakon što su izmjereni postojeći ležajevi naručeni su novi od nehrđajućeg čelika istih dimenzija te su svi ležajevi zamijenjeni. Ovim postupkom smo ne samo poboljšali njene performanse već smo i uklonili mogućnost daljnjeg oštećenja role.
Na kraju je važno naglasiti da je sve role važno s vremena na vrijeme pregledati i po potrebi servisirati pa čak i kad nam se čini da je s istom sve u redu. Korozija se u morskom okruženju
razvija dovoljno brzo da bi nam upropastila ugodan dan u ribolovu čak i kad imamo potpuno povjerenje u naš pribor. 

1 komentar:

  1. Koju mast koristite za podmazivanje unaprijed hvala i lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši