petak, 1. lipnja 2012.

Održavanje pribora

Jedan od članaka koji je trebao biti u novom broju časopisa "Plovi i lovi" koji je sad nažalost zauvjek ugašen...



Kad pogledamo količine i vrste pribora koje mi ribolovci nakupimo tijekom godina i kad zbrojimo vrijednosti koje smo potrošili na pribor, i to one prave a ne one za koje nam bolje polovice znaju, onda dolazimo do zaključka da se tu radi o pozamašnim ulaganjima. Kad smo već toliko uložili u pribor bilo bi pomalo blesavo ne obratiti pažnju na održavanje istog kako bi mu što dulje produžili upotrebljivost. Iako nam se nakon napornog dana provedenog na moru može činiti kako je s priborom sve u redu onako kako smo ga ostavili mi morski ribolovci uvijek imamo onog starog neprijatelja koji nikad ne spava i koji nas može vrlo lak iznenaditi slijedeći put kada otvorimo kutije s priborom pa makar to bilo i mjesecima nakon zadnjeg ribolova. Taj neprijatelj je naravno korozija koja će nam otupiti udice, zablokirati ležajeve u rolama korodirati okvire vodilica i u principu onesposobiti dobar dio opreme za daljnju upotrebu.
Već smo pisali koliko je važno opremu isprati u slatkoj vodi nakon svake upotrebe i tu smo se osvrnuli na redovito održavanje rola ali ne smijemo zaboraviti i na druge dijelove pribora kao što su štapovi, varalice, udice te njihovo redovito održavanje i pravilno skladištenje dok nisu u upotrebi.



Što se jednodijelnih i dvodijelnih štapova tiče oni su najjednostavniji za održavanje. Nakon upotrebe ih je potrebno isprati slatkom vodom te provjeriti u kakvom su stanju vodilice. Ovo posljednje možemo napraviti samo vizualnim pregledom ali i uz pomoć ženskih najlon čarapa koje pri povlačenju kroz vodilice otkrivaju i najmanja oštećenja tako što o ista vrlo lako zapinju. Samo budite sigurni da ste najlonke dobili uz suglasnost bolje polovice jer bi u protivnom moglo doći i do težih oštećenja kako pribora tako i vas samih.
Kod teleskopskih štapova je potrebno otvoriti čep koji se nalazi na samom kraju drške te ispiranjem slatkom vodom nastojati ukloniti sve nečistoće i sol koji se znaju skupiti u samom tijelu štapa koji je cijelom dužinom šupalj. Čep vraćamo nazad na štap tek kad smo sto posto sigurni da je on potpuno suh.

Špule rola namotane najlonom ili upredenicama je isto tako pametno barem nekoliko puta godišnje isprati od soli koja se skupi i zadrži u namotajima istih. Pri ispiranju špula važno je obratiti pažnju da ne smočimo  kočione diskove u špuli te da se špula dobro osuši i to po mogućnosti negdje na hladovitom i prozračnom mjestu.
Dok smo kod najlona, sve one špule najlona ili fluokarbona koji koristimo za predveze važno je držati na tamnom mjestu te ih što manje izlagati sunčevom svjetlu da bi minimalizirali loš utjecaj UV zraka te najlonu što više produžili vijek trajanja.

Da bi varalicama produžili život i trajanje trebamo isto tako posvetiti pažnju nakon svakog ribolova. Potrebno ih je dobro isprati od soli tako da ih potopimo u slatkoj vodi te ih dobro osušimo vješajući ih negdje gdje im direktna sunčeva svjetlost neće izblijedjeti boje. Svakih nekoliko ribolova isto tako je dobro provjeriti i stanje samih trokukih udica n varalicama i to tako da ih pod kutem od 45 stupnjeva povučemo po noktu. Ako udice ne zapinju već samo klize po noktu treba ih zamijeniti jer više nemaju potrebnu oštrinu. Kad već mijenjamo udice pregledamo i split ringove koje ih drže, ako su korodirali isto tako ih je potrebno zamijeniti da bi eliminirali slabe točke u priboru. Izmjenu udica i split ringova je najlakše obaviti uz upotrebu posebnih kliješta koja na jednom vrhu imaju mali zub koji otvaranje split ringova uvelike olakšava. 




Pri zamjeni udica na varalicama potrebno je obratiti pažnju i na veličinu zamjenskih udica te nabaviti one koje veličinom i težinom odgovaraju originalnim udicama. Razlog tome je što bi veće i teže udice promijenile rad varalicama ponekad u tolikoj mjeri da bi lovne varalice postale neupotrebljive.


Kod pregleda varalica koje su duže vrijeme u upotrebi vrlo lako je uočiti oštećenja po tijelu varalice koja su najčešće, iako bi se dalo drugačije zaključiti, nastala prilikom skladištenja i transporta istih u neadekvatnim kutijama i bez ikakve zaštite na udicama. Svaka malo bolje opskrbljena trgovina ribolovnim priborom u svom asortimanu nudi i kutije za pribor kao i zaštitne kapice za trokuke udice ili vijence iglica na skosavicama. 



Dosta ribolovaca izrađuje i svoje zaštite od kakvog mekanog materijala i to na način da iz istog izrežu vijenac prilagođen veličini udica pa isti nakon ribolova nabiju na udice. Ovim jednostavnim potezom ne samo da čuvaju tijelo varalice od oštećenja uzrokovanih udicama kao što su ogrebotine već u isto vrijeme sprječavaju tupljenje i samih udica te im produljuju vijek trajanja.



Za razliku od prije samo nekih desetak godina ovih dana u ponudi skoro svake trgovine ribolovnog pribora možemo pronaći i kutije ili torbe posebno dizajnirane za pohranu i skladištenje svih vrsta ribolovnih alata i pribora. Velika većina njih ima posebne dijelove koji su namijenjeni pohrani specifičnog dijela opreme, pa tako imaju posebne kutije za silikonske varalice, koje se inače znaju rastopiti držimo li ih u plastičnim kutijama koje nisu izrađene za tu namjenu, imaju dijelove koji perfektno drže i čuvaju role, teturavce, predveze… Imamo i posebne torbe za čuvanje i transport jigova i pripadajućih im assist udica. Iako su tradicionalno tvrde kutije ,koje izgledom podsjećaju na kutije za alat, bile najzastupljenije kod naših ribolovaca, sve se više koriste platnene torbe koje u sebi nose više plastičnih kutijica prilagođenih raznim vrstama pribora. Ovakve kutijice ne samo da ljepše izgledaju od onih starih već i samim dizajnom imaju više pretinaca koji fizički odvajaju pribor i na taj ga način štite od oštećenja.



 I ja sam, ovisno o vrsti ribolova na koji u datom trenutku idem, imam više vrsta manjih plastičnih kutijica koje sadrže sve ono što bi mi kod te vrste ribolova trebalo. One perfektno pristaju u ruksak koji opet sadrži onaj pribor koji se može iskoristiti kod svih vrsta ribolova. Da pojasnim, kad idem na lov pridnenim postavom, ili popularno zvanom fermom, ponesem kutijicu koja sadrži klizna olova, udice koje koristim samo u ovom lovu, malu špulicu fluokarbonskog predveza, iglu za bibija, vrtilice s kopčama,perlice za zaštitu čvora, izvlakač udica i kalem filo elastica (silikonskog konca). 




U ruksaku mi je pribor koji je potreban u svakom ribolovu, škare, nož, naglavna lampa, krpa za ruke kao i sredstvo za dezinfekciju i pranje ruku. U istom tom ruksaku ponesem i hranu te obaveznu termosicu s toplim napitkom kao i vodu. Ovako se je dosta lako organizirati u kratkom roku a da na svaki ribolov ne vučem sav potreban i nepotreban pribor što pogotovo dolazi do izražaja kad se pješači do daljih pozicija kod lova s kraja. Ako se pitate kako odrediti što vam je sve potrebno za svaki od ribolova, nažalost nema kratkog odgovora pošto smo svi različiti, ono što meni odgovara netko drugi ne bi ni pomislio ponijeti pa tako moram reći da će te sastojke svoje torbe najbolje odrediti sami i to iz osobnog iskustva.



U pretinac koji drži metalne dijelove kao što su udice, vrtilice, kopče, nož ili slično obavezno stavim i vrećicu odvlaživača (silica gela) do kojeg također vrlo lako možete doći uz pomoć vaših boljih polovica. Naime samo je potrebno pogledati u kutiju u kojima su došle njene najnovije cipele i budite sigurni da će te na dnu pronaći jednu do dvije kesice. A ako vam je supruga kao i moje imat će te nepresušan izvor odvlaživača.

   



Nema komentara:

Objavi komentar