nedjelja, 11. ožujka 2012.

Baitrunner - freespool rola




U ovom broju  ćemo objasniti kako servisirati te održavati „baitrunner“ rolu. Ovakva rola se razlikuje od onih sa prednjom ili stražnjom kočnicom po tome što ima obje te uz to ima i polugu, ustvari cijeli mehanizam, koji nam omogućuje da brzo prebacimo rad sa jedne na drugu.  Ako ste pratili ovu rubriku u dva protekla broja ovog časopisa možda vam je sama ideja o održavanju vaše role izgledala kao jednostavan poduhvat, ako je rola na kojoj imate volju vježbati baitrunnerica nakon ovog teksta možda se i predomislite. Naime role sa prednjom ili stražnjom kočnicom su u principu mehanički dosta jednostavne konstrukcije i u suštini se ne sastoje od prevelikog broja dijelova. Ovakva rola se za razliku od njih doima kao dosta kompliciranija za održavanje jer je sam veliki broj dijelova čini takvom.

Za sam početak  ćemo ukloniti ručicu role te špulu i to na isti način kakav smo koristili kod role sa prednjom kočnicom, odvijanjem ručice zatezača koja se nalazi na vrhu same špule. Nakon što je zatezač potpuno odvijen špula sa odvoji skidanjem sa osovine podizača. Isto radimo i sa rotorom role s tim da vas ponovno podsjetim da je matica koja rotor spaja sa glavnom osovinom lijevohodna pa ju treba odvijati u smjeru kazaljke na satu.



Nakon što smo sa role uklonili špulu te rotor prelazimo na rastavljanje stražnje kočnice.  Iako se ovdje radi o baitrunner roli, moram napomenuti da je princip skoro pa isti kao i kod održavanja rola sa stražnjom kočnicom.  Da bi pristupili samoj kočnici uklonimo zaštitnu gumu te osigurač koji drži ručicu zatezača kočnice. Kod nekih stražnjih kočnica umjesto osigurača treba ukloniti vijak koji ima istu funkciju a nalazi se sa donje strane ručice zatezača.



Nakon što uklonimo osigurač, odvijanjem ručice omogućiti ćemo pristup dijelovima stražnje kočnice, a to su zatezač, opruga zatezača, metalne podloške te jedna podloška od filca. Kod velike većine rola sa stražnjom kočnicom imamo samo jednu podlošku od filca pa su samim tim role sa stražnjom kočnicom u principu manje veličine te manje snage kočenja od onih sa većim i brojnijim podloškama kod rola sa prednjom kočnicom.   Uz te standardne dijelove stražnje kočnice imamo i oprugu čegrtaljke koja se nalazi u ručici zatezača te još jedan dio po kojem se stražnja kočnica baitrunnerice razlikuje od standardnih stražnjih kočnica a to je štoper osovine podizača špule. Naime kad nam je poluga baitrunnerice namještena na stražnju kočnicu ovaj štoper se slobodno vrti te samim tim omogućuje i rad stražnje kočnice. Kad je poluga namještena na prednju kočnicu, mehanizam bairunnerice onemogući okretanje ovom štoperu te se u tom slučaju kočenje prebaci na prednju kočnicu.  Dijelove  prednje i stražnje kočnice ćemo dobro očistiti te premazati tankim slojem masti da bi ih na taj način zaštitili od utjecaja morskog okruženja kao što smo već pojasnili u prethodnim brojevima. Podloške od filca isto tako treba premazati te u njih utrljati mast da bi spriječili lijepljenje istih za metalne podloške. U radu kočnice želimo postići glatku vrtnju iste tako da se prilikom poteza ribe sile ne bi povećale i po nekoliko puta, pogotovo na početku vrtnje kočnice. Ako se dogodi da se kočnica zalijepi te se prilikom poteza ribe povlačna sila poveća preko one koju ostatak pribora može izdržati doći će do pucanja najslabijeg dijela, bilo najlona , štapa ili nečeg trečeg.



Da bi imali nesmetan pristup unutrašnjosti role prvo trebamo ukloniti ručicu poluge te zaštitne maske sa donjeg dijela role. Samoj unutrašnjosti pristupamo kao i većini rola odvijanjem nekoliko vijaka koji drže dvije polutke kućišta spojenim. 
Sad stvari postaju malo kompliciranije pa bih onima hrabrima preporučio da kad su već stigli ovoliko daleko malo odmore i u međuvremenu potraže dijagram role koji su dobili kad su istu kupili. U slučaju da ste isti izgubili, bez brige, većinu dijagrama je moguće pronaći na internetskim stranicama proizvođača. Ako vas kojim slučajem straši sama pomisao da nastavite s ovim pothvatom najbolje je da rolu prepustite nekom profesionalcu ili da pak prvo malo vježbate na jednostavnijim rolama kakve su one sa samo jednom od kočnica. Prije nego odustanete i zatvorite rolu na brzinu pregledajte dijelove te i ih lagano nauljite ili podmažite dok još imate rolu otvorenom.  Oni hrabriji mogu nastaviti dalje, važno je biti smiren te sve dijelove uklanjati polako pogotovo iz razloga što smo suočeni sa dosta sitnih opruga koje vole odletjeti u neku drugu dimenziju i nepovratno nestati.



Prvo uklonimo mehanizam baitrunnera i to polako dio po dio počevši, u ovom slučaju, od djela koji na principu poluge isključuje baitrunner kada se ručica role okrene. Opet napominjem da pripazite na oprugice kojih ima podosta te nastojte upamtiti kako su iste orijentirane. Snimanje svakog koraka uvelike pomaže da se lakše upamti gdje vratiti koji dio i kako.
Nakon toga možemo ukloniti glavni pogonski zupčanik te osovinu podizača na način da uklonimo osigurač osovine podizača sa oscilatora kao što smo pojasnili u prošlom broju.  Ovim korakom bi trebali dobiti dovoljno prostora da odvojimo sve ostale dijelove iz kućišta role.

 

Sad nam je još ostalo rastaviti ostatak baitrunner sistema koji se sastoji od osigurača štopera stražnje kočnice te same osovine poluge i pripadajućih opruga.  Odvit ćemo i zupčanik oscilatora pa prijeći na rastavljanje nepovratnog ležaja te glavne osovine role.  Kad završite ovaj dio ispred sebe biste trebali imati stotinjak dijelova koje sad treba pregledati, očistiti od nečistoća i korozije ako je prisutna te sve dijelove dobro podmazati i nauljiti da bi ih zaštitili do slijedećeg servisa. Ležajevi su najvažniji dio za pravilan i nesmetan rad svake role pa ih je vrlo važno pregledati i podmazati ili nauljiti ovisno o funkciji u kojoj se rola koristi, mast ako nam je važno unutrašnjost role zaštititi od utjecaja mora a ulje ako nam je važan lagan rad role. Kućište role isto tako premažemo tankim slojem masti da spriječimo nakupljanje soli na unutrašnjosti iste.


Nakon ovog koraka najbolje je krenuti obrnutim redoslijedom kojim smo ju rastavili te dijelove prilikom rastavljanja grupirati po funkciji. Isto tako vjerujem da će oni koji su bili dovoljno hrabri da baitrunnericu potpuno rastave bez problema istu moči i sastaviti.  

Nema komentara:

Objavi komentar